Powered By Blogger

Monday

Mega Combinatie telt stemmen opnieuw

De Mega Combinatie (MC) zal vanavond nagaan hoe er gestemd is op de 263 stembureaus in Paramaribo. De MC had op alle stembureaus personen die ook moesten turven. "We roepen vanuit onze structuren op de voorzitters die wij benoemd hadden op alle stembureaus. Zij weten precies wat de uitslag is op elk stembureau", aldus woordvoerder Winston Lackin. De MC maakt zich er zorgen over dat de telling zo lang geduurd heeft en dat er verschillen waren tussen de processen-verbaal en de turflijsten. "Wij maken ons ernstige zorgen, want wij hebben rapportage over onduidelijkheden. Zodra we alles geïnventariseerd hebben bij onze eigen mensen, hebben we een beter beeld", zegt Lackin. Hij wijst erop dat het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau hun werk doen, maar de Mega Combinatie wil ook zelf een goed beeld hebben. Indien blijkt dat er verschillen zijn tussen wat de eigen mensen vastgelegd hebben en het hoofdstembureau Paramaribo, dan zal MC vragen om hertelling. "Wij hebben slechte ervaringen in het verleden en zullen dit niet zo laten. Er zijn 263 stembureaus en verschillen van drie of vier stemmen per stembureau betekenen veel", betoogt Lackin.

Wednesday

Internationale Dag van de Vrouw

Jaarlijks wordt 8 maart, Internationale Dag van de Vrouw, door vrouwen over de gehele wereld herdacht। Hierbij staat centraal: de verheffing van de vrouw uit haar achtergestelde positie. In het jaar 2008 moeten wij, vrouwen van Suriname, alle verschillen overboord gooien en als een hechte eenheid optrekken, om positieve veranderingen te bewerkstelligen, die van essentieel belang zijn voor de totale samenleving. We denken onder meer aan: 1) het scheppen van mogelijkheden voor alle Surinamers en de vrouwen in het bijzonder, om op een menswaardige manier te wonen; 2) het verkrijgen van grond zonder aanzien des persoon; 3) het verkrijgen van garanties voor de bereikbaarheid van eerste levensbehoeften; een waarachtige beleving van de democratie; 4) de strijd tegen huiselijk geweld tegen vrouwen, mannen en vooral tegen kinderen; de strijd tegen de ernstige vormen van moreel verval in Suriname; het aanwenden van de natuurlijke hulpbronnen voor de eigen samenleving. Wij zijn het aan ons nageslacht verplicht om richting te geven aan de ontwikkeling van ons geliefd Suriname.Een Suriname met gelijke rechten en gelijke kansen voor iedere Surinamer, waar de moreel-ethische waarden worden nageleefd en waar vaderlandsliefde het richtsnoer moet zijn bij alles wat wij ondernemen. Vrouwen van Suriname, laten wij er voor zorgen dat Suriname ons geliefd land een land wordt waar er welvaart en welzijn zal zijn voor elke Surinamer। Gefeliciteerd met deze dag

Schoon drinkwater

Ieder jaar sterven 1,5 miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar als gevolg van uitdroging door diarree. Unicef wil deze kindersterfte een halt toeroepen. Door mensen toegang te geven tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hen de basisregels van hygiëne te leren.

Wereldwijd hebben 884 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater en 2,5 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen. De combinatie van vuil water en slechte hygiëne zorgt er jaarlijks voor dat 1,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar diarree krijgen en daardoor aan uitdroging overlijden.

Elke 20 seconden sterft een kind als gevolg van vuil drinkwater Unicef helpt gemeenschappen en voorkomt daarmee jaarlijks duizenden sterfgevallen. Daarvoor heeft ze een unieke totaalaanpak ontwikkeld. Ze zorgt dat mensen toegang krijgen tot schoon water, sanitaire voorzieningen én dat zij training krijgen over hygiëne. Moeders leren waardoor hun kinderen ziek worden en hoe ze hen dan kunnen helpen. Ook leren ze zichzelf, hun kinderen en hun huis schoon te houden. En om gebruik te maken van een toilet. Het zijn simpele maar doeltreffende maatregelen. Veel kinderen sterven door gebrek aan schoon water.

Unicef voert actieIeder kind heeft recht op veilig water en het recht op (een gezonde) ontwikkeling. Daarom voert Unicef de komende maanden actie met de slogan 'Schoon water voor elk kind!'. Via tv, radio, kranten en internet wil Unicef de wereld bewustmaken van het wereldwijde probleem. Wil de wereld de 8 Millenniumdoelen nog vóór 2015 halen, dan is het noodzakelijk om flink in schoon water en sanitaire voorzieningen te investeren

Kindermisbruik in Suriname

In een land als Suriname zou seksueel misbruik van kinderen tot een onmogelijkheid moeten behoren vanwege het feit dat er genoeg jong volwassenen zijn. Hierdoor zou een vergrijp aan minderjarigen tot een wanhoopsdaad gereduceerd moeten kunnen worden. Niets was minder waar.

Kinderen in Suriname worden nog steeds blootgesteld aan seksueel misbruik. Bij de politie zijn de afgelopen maanden diverse meldingen gedaan van zowel meisjes als jongens tussen 10 en 16 jaar die door voornamelijk huisgenoten zijn aangerand. Het vorig jaar trof de politie in een bordeel in Nickerie, een zestienjarig Guyanees meisje dat prostitueerde. Ze blijkt illegaal in Suriname te vertoeven. Het kind was op haar vierde al door haar opa aangerand, kreeg daarna begeleiding van de Stichting voor het Kind, maar onderging dit jaar hetzelfde lot. Deze keer is haar stiefvader de vermoedelijke dader. Moederlief echter schoof de schuld van het gebeurde in de schoenen van haar dochter.

Voor slachtoffers is in Suriname naast individuele hulp ook geen deelname aan gespreksgroepen mogelijk waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld met lotgenoten. Dit groepsaanbod zou een belangrijke bijdrage aan versterking van het zelfbeeld en aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden moeten leveren. Ook voor moeders van slachtoffers van seksueel misbruik bestaan sedert enige jaren vormen van individuele en groepshulpverlening. Seksueel misbruik leidt tot ernstige en vaak langdurige gevolgen voor betrokkenen. Voor herstel van vertrouwen van de slachtoffers in hun directe leefomgeving is hulpverlening aan alle betrokkenen noodzakelijk, inclusief aan de pleger van het misbruik. In Nickerie zijn ook twee zusters van negen en tien uit het gezin gehaald, nadat zij door hun stiefvader seksueel waren misbruikt. Medisch is bewezen dat een twaalfjarige jongen is misbruikt, maar de dader is nog niet in beeld gebracht door de politie. Aangever van deze zaak was een oplettende agent