Wednesday

Kindermisbruik in Suriname

In een land als Suriname zou seksueel misbruik van kinderen tot een onmogelijkheid moeten behoren vanwege het feit dat er genoeg jong volwassenen zijn. Hierdoor zou een vergrijp aan minderjarigen tot een wanhoopsdaad gereduceerd moeten kunnen worden. Niets was minder waar.

Kinderen in Suriname worden nog steeds blootgesteld aan seksueel misbruik. Bij de politie zijn de afgelopen maanden diverse meldingen gedaan van zowel meisjes als jongens tussen 10 en 16 jaar die door voornamelijk huisgenoten zijn aangerand. Het vorig jaar trof de politie in een bordeel in Nickerie, een zestienjarig Guyanees meisje dat prostitueerde. Ze blijkt illegaal in Suriname te vertoeven. Het kind was op haar vierde al door haar opa aangerand, kreeg daarna begeleiding van de Stichting voor het Kind, maar onderging dit jaar hetzelfde lot. Deze keer is haar stiefvader de vermoedelijke dader. Moederlief echter schoof de schuld van het gebeurde in de schoenen van haar dochter.

Voor slachtoffers is in Suriname naast individuele hulp ook geen deelname aan gespreksgroepen mogelijk waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld met lotgenoten. Dit groepsaanbod zou een belangrijke bijdrage aan versterking van het zelfbeeld en aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden moeten leveren. Ook voor moeders van slachtoffers van seksueel misbruik bestaan sedert enige jaren vormen van individuele en groepshulpverlening. Seksueel misbruik leidt tot ernstige en vaak langdurige gevolgen voor betrokkenen. Voor herstel van vertrouwen van de slachtoffers in hun directe leefomgeving is hulpverlening aan alle betrokkenen noodzakelijk, inclusief aan de pleger van het misbruik. In Nickerie zijn ook twee zusters van negen en tien uit het gezin gehaald, nadat zij door hun stiefvader seksueel waren misbruikt. Medisch is bewezen dat een twaalfjarige jongen is misbruikt, maar de dader is nog niet in beeld gebracht door de politie. Aangever van deze zaak was een oplettende agent

No comments:

Post a Comment